Hoe kan ik (persoonlijk) leiderschap tonen?

Reggaeton workshop – Amsterdam Centraal Station

Misschien is het beter dat ik begin met de vraag: Waarom wil je persoonlijk leiderschap tonen?

Met leiderschap laat je aan anderen en aan jezelf zien dat je weet wat je wilt. Je laat zien dat je over dingen hebt nagedacht en daar een oplossing voor hebt. Jij pakt de controle over jezelf, je leven en de situatie. Als leider sta je met twee benen in het leven en ben je volledig in het hier en nu. Je laat je niet afleiden door bijzaken zoals: alcohol, drugs, porno, games en ander entertainment. Begrijp me niet verkeerd dit betekent niet dat je nooit meer een avondje op de bank mag hangen en voortdurend de ‘leider’ moet uithangen.

Wat is leiderschap?

Leiderschap kan ook betekenen dat je bewust iemand anders de leiding geeft. Leiderschap betekent echter altijd dat je een bepaald platform voor jezelf of voor iemand anders creëert. Met dit platform onderscheid je jezelf van de rest van de groep en neem je de verantwoordelijkheid mocht er iets fout gaan. Een goede leider zet de koers uit en weet dat als het fout gaat hij/zij verantwoording moet afleggen over de koers die gevaren is. Hiermee stelt een leider zichzelf kwetsbaar op.

Leiderschap kan allerlei vormen aannemen. Van het rondleiden van familie door een onbekende stad tot aan het schrijven van een sollicitatiebrief. Van het houden van een presentatie tot aan het leiden van een vrouw tijdens het Salsa dansen.

Dansend de leiding nemen

Dit laatste mocht ik recent ervaren toen ik op een gezellig Salsa feest was. Ik ben namelijk helemaal niet goed in Salsa dansen en dat laten vrouwen feilloos merken. Dan beginnen ze te lachen of dan kijken ze heel verward. Ik ben geen leider op de Salsa dansvloer. Hoe graag ik dat ook zou willen. Mijn Salsa pogingen waren daarom maar van korte duur.

Op hetzelfde Salsa feest werd ook een workshop Reggaeton gegeven. Deze dansinstructeur had binnen no-time een groep van 30 vreemden de basispassen van Reggaeton geleerd. Zie filmpje.

Hoe kon het dat ik niet eens één vrouw kon leiden en deze dansinstructeur deed dit zonder problemen met 30 mensen? Wat heeft hij, wat ik niet heb? Ten eerste, hij vertelde duidelijk en met grote gebaren wat mensen moesten doen (mede dankzij de microfoon). Ten tweede, hij had nagedacht over zijn muziekkeuze. Het was een 100% Reggaeton nummer en niet mix van verschillende stijlen. Ten derde, hij had nagedacht over zijn uiterlijk en kledingstijl. Deze dansinstructeur ademde Reggaeton. Dat kon iedereen zien en dat schepte vertrouwen. Immers wil jij leren dansen van een man in een driedelig pak? Bovendien zag zijn reggae outfit er ook heel comfortabel uit. En last, but not least, hij was eenduidig in zijn uitleg. Dat hoorde je in zijn stem en in zijn lichaamstaal. Dit straalde vertrouwen uit.

Deze dansinstructeur had een platform voor zichzelf gecreëerd en kon dankzij dit platform de leiding nemen over de dansvloer.

Waar ligt je hart?

Als je je nu afvraagt welk platform jij voor jezelf kunt creëren dan wil ik je vragen. Waar ligt je hart? Wat is belangrijk in jou leven? Zoek daar een platform bij. Ben jij gek op films? Ga een filmrecensie schrijven. Ben jij fan van Techno muziek? Heb je wel eens onderzocht of een carrière als DJ niets voor je is? Verzot op lekker eten? Is chef-kok iets voor jou?

Ik heb mij inmiddels ingeschreven voor Salsa lessen. Hoog tijd dat ik de leiding neem over mijn Salsa carrière!