Hoe kan ik minder perfectionistisch zijn?

De perfectionisten onder ons kunnen deze foto wel waarderen

Waarom maak ik het mijzelf altijd zo moeilijk? Of het nu gaat om relaties, de coachgesprekken die ik voer, de foto’s die ik maak. Of alledaagse dingen zoals het inrichten van mijn werkplek, het schrijven van een email en oh wee als een van mijn videogames niet perfect op de plank staat. Al deze dingen moeten bij mij perfect zijn. Gevolg is dat dit alles ontzetten veel tijd, energie en stress kost.

Voor een perfectionist is dit vloeken in de kerk

Mijn perfectionistische gedrag wil dat ik de dingen die ik doe goed doe. Hierbij kan ik de lat onnodig hoog leggen.

Waar komt mijn perfectionisme vandaan?

Ik denk dat mijn perfectionisme ontstaan is in mijn jeugd. Wanneer precies weet ik niet. Wel weet ik nog dat ik op de Middelbare school redelijk vaak gepest werd. Voor mij is duidelijk dat mijn perfectionisme een masker is, voor de buitenwereld en mijzelf, dat zegt: “Ik doe het goed, ik ben oké.” Dit masker heeft mij gemaakt tot de persoon die ik nu ben.

Waarom doe ik dit?

Er is een beloning die ervoor zorgt dat ik perfectionistisch gedrag vertoon. Anders zou ik het niet doen. Wat is deze beloning? Perfectionisme gaat over controle of beter gezegd: het idee van controle. Deze controle is een illusie want een perfectionist verliest andere belangrijke zaken uit het oog.
Het doel van de perfectionist is het vermijden van kritiek en misschien nog wel belangrijker het krijgen van complimenten/liefde. Ik, de perfectionist, kan uren aan iets werken bijvoorbeeld: aan dit blog. Zodat ik met trots tegen mijzelf en anderen kan zeggen: “Kijk eens hoe goed ik kan schrijven. Kijk eens wat een goede coach ik ben.” Dit is het equivalent van: “Ik doe het goed, ik ben oké.” Dit is mijn masker en precies de reden dat ik eigenlijk al veel te lang aan deze column zit.

Hoe kom ik van mijn perfectionisme af?

Mijn perfectionistische gedrag zorgt ervoor dat ik andere zaken, die ook van belang zijn, uitstel of helemaal niet doe. Een perfectionist is daarom alles behalve perfect. De oplossing voor mijn perfectionistische gedrag is mijn hart openen, mij kwetsbaar durven opstellen en accepteren dat de dingen die ik doe niet ‘perfect’ hoeven te zijn. Het gevolg hiervan is dat ik soms geen compliment zal krijgen en eerder kritiek of feedback zal ontvangen. Gelukkig is feedback een cadeautje.
Heb jij perfectionistische trekjes die je met mij zou willen delen?