Hoe kan ik mijzelf goed advies geven?

Dutch Comic Con Utrecht November 2019

Bij alle keuzes die je maakt in je leven is het soms makkelijk en soms heel moeilijk kiezen. Bijvoorbeeld: wat trek ik vandaag aan? Of wat zal ik vanavond eens gaan eten? Of het nu gaat om de keuze voor een restaurant, een baan of een partner. Soms heb je behoefte aan een goed advies. Iemand die je vertelt wat je wel en wat je vooral niet moet doen. Als je geluk hebt kun je een beroep doen op je netwerk. Een goede vriend/vriendin. Misschien heb je een familielid met gezond verstand. Iemand die jou situatie van een afstand bekijkt en overzicht heeft. Hij of zij weet dankzij zijn kennis en ervaring met jou precies wat hij tegen je kan zeggen. Zodat jij de juiste keuze kunt maken.

Goed advies creëert weerstand

Maar wat als je geen netwerk hebt waar je op terug kunt vallen? Of wat als je helemaal geen behoefte hebt aan al die meningen en goed bedoelde adviezen van ouders en vrienden. Jij bepaalt toch zelf wel wat je wel of niet wilt doen? Immers mensen willen wel veranderen, maar niet veranderd worden.

Als ik naar mijzelf kijk dan moet ik toegeven dat ik tot een aantal jaar terug vooral in die laatste categorie zat. Ik bepaalde mijn eigen koers en als ik hierbij tegen een muur liep dan was dat helemaal mijn eigen schuld. Dan had ik, als het goed was, een wijze les geleerd en ging ik door waar ik gebleven was. Dit terwijl ik stiekem een enorme behoefte had aan feedback en opbouwende kritiek. Zo heb ik jaren lang aangeklooid en hebben mijn eigen goede adviezen mij gebracht tot waar ik nu ben. Had ik mijn doelen sneller kunnen bereiken als ik bij experts advies had ingewonnen? Ongetwijfeld. Echter ik wist niet waar te beginnen en waarschijnlijk stond ik er niet voor open. Wat was de laatste keer dat jij hebt gehandeld naar een goed advies van iemand?

Slecht advies beter dan goed advies?

Daarom ben ik recent begonnen met het geven van slecht advies. Zo stond ik op de Dutch Comic Con in Utrecht met een sandwichbord met daarop de tekst: ‘Slecht advies 1 euro.’ Zie ook bovenstaande foto. Mensen stonden in de rij om van mij slecht advies te ontvangen. Vraag van een jonge dame: “Moet ik doorgaan of juist stoppen met mijn studie internationale betrekkingen?” Mijn slechte advies: “Waarom zou je überhaupt gaan studeren? Dan heb je na 4-5 jaar een papiertje wat tienduizend andere mensen ook hebben. Zie je dan maar eens te onderscheiden. Stoppen met die studie en gewoon een rijke oude man aan de haak slaan. Oude mannen gaan snel dood. Dan kun jij lekker genieten van zijn erfenis.” Je begrijpt dat mensen enorm moesten lachen om mijn slechte adviezen.

Romantiek op de werkvloer? Neem ontslag!

Andere vraag: “Mijn manager vindt mij leuk, maar durf niet op zijn avances in te gaan. Ben bang dat het uitkomt en hij en ik ontslagen zullen worden. Wat moet ik doen?” Mijn slechte advies: “Al het contact met hem verbreken. Maak de ruimte tussen jullie beiden zo groot mogelijk. Als hij de kamer in komt, loop jij naar de tegenovergestelde kant. Eigenlijk kun je het best ontslag nemen. Dan weet je zeker dat je geen contact met hem hoeft te maken en hoef je je ook geen zorgen te maken dat jullie ontslagen worden.”

Het geven van slecht advies is het allerleukste wat ik in tijden gedaan heb. Het idee achter slechte adviezen is dat lachen zorgt voor relativering en een andere energie bij de persoon die de vraag stelt. Door te lachen daagt de coach je uit om het leven op een andere manier te bekijken. Op die manier kan het slechte advies, op termijn, toch een goed advies blijken te zijn. Dus als je jezelf goed advies wilt geven. Begin dan eens met een slecht advies aan jezelf. Misschien levert het je een nieuw perspectief op?

Als jij slecht advies van mij wilt ontvangen kom dan op 4 en 5 januari naar TomoFair Amsterdam. Ik beloof dat ik mijn slechtste adviezen zal meebrengen.