Hoe kan ik meer zelfvertrouwen krijgen?

Ik was laatst op AnimeCon in Rotterdam. Voor de lezers die AnimeCon niet kennen. Dat is een conventie waar bezoekers verkleed gaan als hun favoriete anime/film of stripfiguur. Dit fenomeen noemt men cosplay. Zoals je kunt zien op de foto was ik ook verkleed. De conventie viert Japanse cultuur en er is van alles te zien, te doen en te beleven.

AnimeCon Rotterdam Ahoy

Anders zijn is de norm

De uitdrukking: ‘doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg.’ Kent men niet op AnimeCon. Anders zijn is de norm en hoe vreemder hoe beter. Als je nog nooit op een cosplay conventie geweest bent, ik kan het van harte aanbevelen. Een cosplay outfit is niet verplicht, maar kan wonderen doen voor je zelfvertrouwen. Ik merk aan mijzelf dat ik, in cosplay, veel gemakkelijker op mensen af stap. Dat ik andere gesprekken heb dan in het dagelijks leven. “Ik heb nog nooit zo’n mooie zombie gezien. Zou ik een foto van je mogen maken?” zijn zinnen die alleen tijdens AnimeCon ergens op slaan. Doordat ik op een conventie meer open ben naar mensen zijn conventie-gangers ook meer open naar mij.

Zelfvertrouwen en energie

Je zou misschien denken dat dat laatste vooral te maken heeft met de conventie zelf. Immers iedereen die wel eens op een muziekfestival is geweest weet dat de gedeelde liefde voor een bepaald soort muziek barrières wegneemt en mensen, letterlijk, bij elkaar brengt. Dat is, in mijn beleving slechts een deel van het antwoord. Mijn zelfvertrouwen en mijn energie waren er, tijdens AnimeCon, de voornaamste oorzaak van dat ik leuke gesprekken had en dat mensen ook op mij afkwamen.

Wat is zelfvertrouwen eigenlijk?

Zelfvertrouwen is, ongeacht de uitkomst van een bepaalde situatie, weten dat jij oké bent met jezelf. Het gaat over de relatie die je met jezelf hebt. Of het nu gaat om een sollicitatiegesprek, iemand mee uit vragen of die vervelende collega aanspreken op zijn gedrag. Zelfvertrouwen is niet: “Ze zullen me leuk vinden.” Zelfvertrouwen is: “Het komt goed, ook als ze me niet leuk vinden.” Zelfvertrouwen kan een resultaat zijn van persoonlijk leiderschap. Wil je meer weten over het nemen van persoonlijk leiderschap lees dan hier.

Makkelijker gezegd dan gedaan

Maar hoe krijg je nu zelfvertrouwen? Zelfvertrouwen komt van binnenuit. Wat zijn je normen en waarden? Waar je geloof je in? Waar wil je voor vechten? Met andere woorden: als het gaat om zelfvertrouwen het is belangrijk om te weten wie je bent en waar je voor staat.

Workshop zelfvertrouwen

Om daarachter te komen kun je bijvoorbeeld reflecteren over jezelf in een lastige situatie, een dagboek bijhouden, een zelfhulpboek lezen, op YouTube filmpjes kijken die gaan over persoonlijke ontwikkeling. Of, deze laatste is mijn favoriet, op 7 juli a.s. mijn workshop bijwonen in Amsterdam. Tijdens deze workshop gaan we uitgebreider in op wat zelfvertrouwen is en hoe je het kunt ontwikkelen. Ook krijgen deelnemers acties mee die ze buiten de workshop kunnen toepassen. Schrijf je hier in.