Hoe kan ik duidelijker communiceren?

Recent was ik op een date met een hele leuke dame. Ik had voorgesteld om samen naar het Tropenmuseum in Amsterdam te gaan. Op dat moment was daar de expositie Cool Japan. Een tentoonstelling over Japanse popcultuur zoals bijvoorbeeld anime, manga, cosplay en meer van dat moois.

#Waifu

Mijn date droeg een spannende outfit: een langs de zijkanten uitgesneden broek die over de gehele lengte met veters aan elkaar vast was geknoopt. Daarnaast droeg ze een strakzittend zwart T-shirt waarop met witte letters de term ‘waifu’ stond. Voor de lezers die niet ingeschoten zijn in Japanse cultuur. De term ‘waifu’ verwijst naar je favoriete tweedimensionale (anime) vrouw. Jouw ‘waifu’ behandel je met zeer veel respect. In bredere zin wordt de term ‘waifu’ ook gebruikt om te verwijzen naar een aantrekkelijke vrouw. Bijvoorbeeld: “Dua Lipa is zo’n waifu.” Deze outfit was natuurlijk een geweldige gespreksopener waar ik dankbaar gebruik van maakte, want wie was haar ‘waifu’? Vond zij zichzelf een ‘waifu’? Vond ik haar een ‘waifu’? Enz.

Je begrijpt het werd ontzettend gezellig en mijn date en ik konden eindeloos praten over onze favoriete Pokémon en anime film. Nadat we over de expositie hadden gelopen stelde ik voor om nog wat te gaan drinken in een naast gelegen café. Daar werd het weer heel gezellig. Er werd flink over en weer met elkaar geflirt.

Geen date

Toen het tijd was om afscheid te nemen bracht ik mijn date terug naar het station en bedankte haar voor onze date. Hierop reageerde mijn gesprekspartner heel open en eerlijk dat dit voor haar geen date was, maar vooral een manier om nieuwe mensen te leren kennen. Auw. Dat was niet het antwoord dat ik had verwacht. Overigens heel fijn dat ze zo eerlijk durfde te zijn naar mij.

Ik had niet duidelijk genoeg gecommuniceerd

Hoe kon het dat ik in de aanloop naar en tijdens onze ontmoeting er heilig van overtuigd was dat ik op date was met haar en nog belangrijker hoe kon het dat zij daar compleet anders over dacht? Ik had niet duidelijk genoeg gecommuniceerd wat ik wilde.

Terugkijkend moet ik eerlijk bekennen dat ik dat expres gedaan heb. Probleem is dat de term ‘date’ beladen is met allerlei verwachtingen van beide partijen. Deze verwachtingen kunnen een leuke ontmoeting enorm in de weg staan. Daarom had ik ervoor gekozen om het woord ‘date’ niet te laten vallen. Met bovenstaand gevolg van dien. Een volgende keer zou ik het weer zo gedaan hebben, want ik heb wel een hele leuke middag gehad.

Nu ben ik benieuwd. Heb jij recentelijk niet duidelijk genoeg gecommuniceerd? Laat het me weten in een reactie.